A lélek-hipotézis: érvek a dualizmus mellett és ellen

Az anyagtalan elme c. előadássorozat III. része.
Ingyenes előadás és eszmecsere július 3-án.

A tudat kérdése maradt a tudomány egyik legnagyobb rejtélye: miért léteznek szubjektív élmények és tapasztalatok? Sam Harris, az ismert ateista tudós és író szerint „pusztán fizikai folyamatok elemzésével sohasem fogunk képet alkotni a tudatról”. Meg tudjuk magyarázni a tudati folyamatokat a természettudomány eszközeivel?

„A filozófia néhány irányzatát leszámítva, egyetlen tudományos folyóirat egyetlen cikke sem veszi komolyan isten létezését. (...) Lehet, hogy a tudat is csatlakozik a lélekhez, istenhez és az éterhez a tudomány szemetesében?”
Yuval Noah Harari: Homo Deus (105. o.)

Harari könyvében egyetlen fogalom marad homályban: a tudat.

Beismeri, hogy „a tudomány meglepően kevés ismerettel rendelkezik a tudatról. [...] Fogalmunk sincs, hogyan hozza létre a biokémiai reakciók és elektromos áramlatok sokasága az agyban például a fájdalom, a harag vagy a szerelem szubjektív tapasztalatát.”

Ha a tudat kikerül a „tudomány szemeteséből”, vajon kikerül onnan Isten és a lélek is?

Az Értelmes hit előadássorozat második részében ezt a kérdést járjuk körbe.

Mi a legjobb magyarázat a tudat létezésére?

Az előadásban megnézzük a tudat történelmi hátterét: hogyan gondolkoztak róla korábban és milyen lehetséges magyarázatokat találtak rá?
Megnézzük, hogy milyen materialista / fizikalista magyarázatok születtek a tudat létezésére, és hogyan lett a dualizmusból (amely szerint az ember anyagi és anyagtalan részből egyaránt áll) nevetség tárgya a tudományos körökban.

Megnézzük, milyen változás történt az előző 30 évben a tudat kutatása terén, és miért játszanak el egyre többen azzal a gondolattal: a tudat alapvetően tényleg nem fizikai jelenség.

Ezután megvizsgáljuk az ellenérveket is: milyen nehézségekkel néz szembe, aki azt állítja, a tudatunk nem visszavezethető a fizikai világra?

Előadó:

Ungvári Péter

Teológus, vállalkozó, marketingszakember. Szakdolgozatát a tudat témaköréből írta.

Helyszín és időpont

Július 03. (szerda) – 18:00-19:00
H13 rendezvényközpont (a Kálvin tértől 5 perc séta)

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Kérdésed van?

Egy csapat fiatal, akik keresik a válaszokat az élet nagy kérdéseire: Létezik-e Isten? Mi az élet értelme? Mi a kapcsolat a tudomány és a vallás között? Mindannyiunkat inspirált William Lane Craig munkássága. Az angol nyelvű oldalán (ReasonableFaith.org – innen jön a magyar név) sok száz hasonló témájú előadás található, ezeket szeretnénk magyar nyelven bemutatni. Az Értelmes hit a Reasonable Faith hivatalos magyarországi csoportja.

Igen, kéthetente tervezünk előadásokat. Terveink szerint szerda esténként, kb. 60 perc időtartamban jövünk majd össze. Várhatóan ezek is ingyenesek lesznek.

Igen! Ha szeretnél róla értesítést kapni, kattints ide.

Bár nem létezik valódi pártatlanság (még a tudományos módszerben is preszuppozíciókkal dolgozunk), előadásainkban igyekszünk korrekten bemutatni az érveket. Az érvek viszont biztosan pártatlanok: magad is el tudod majd dönteni, hogy mennyire meggyőzőek, ahogy azt is, hogy valid-e az érvelés vagy sem. Azt szeretnénk, ha minden előadás és program után megalapozott döntést hoznál. Szerintünk ezek jó témák: gyere és döntsd el magad.

Kritizálni pedig szabad, sőt: már a regisztrációs űrlapon is várjuk a kérdéseidet. Mivel rendszeresen találkozunk, így ha egy kérdésre nem jut idő, később kérdezhetsz a Facebook-csoportban, vagy a következő alkalmakon is.

Írj a peter@ungvaripeter.hu címre.

ertelmeshit.hu – © Minden jog fenntartva – 2019
Információ: info@ertelmeshit.hu

Hivatalos magyar Reasonable Faith Chapter.